TBE-vaccinering: Allt du behöver veta om skydd mot fästingburen encefalit

Priser:
TBE vuxen: 440 kr / TBE barn: 395 kr

KAMPANJ

Ta med familjen eller vännerna - 10% rabatt till alla om ni är minst 3 stycken. Du vet väl om att du får 10% rabatt på ordinarie pris om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev? Tryck här för att skriva upp dig och få en rabattkod.

Vad är TBE?

TBE (tick-borne encephalitis) är en virussjukdom som sprids med fästingar. Viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, vilket kan leda till allvarliga komplikationer och ibland även dödsfall. Du bör vaccinera dig mot TBE om du ska vistas i områden där TBE-viruset finns, särskilt om du planerar att spendera tid utomhus i naturen.

Geografisk spridning av TBE i Sverige

TBE-viruset finns främst i kustområdena kring Östersjön och Vänern, men även i vissa insjöområden. Risken för att bli smittad är högst i Skåne, Stockholms skärgård, Uppland och längs med Västkusten. Antalet rapporterade TBE-fall i Sverige har ökat under de senaste åren, vilket gör vaccination ännu viktigare.

Hur sprids TBE?

TBE-viruset sprids genom bett av infekterade fästingar. När en fästing biter en person för att suga blod kan viruset överföras. Det är viktigt att snabbt ta bort fästingar som fäst sig på huden för att minska risken för smitta.

När och varför ska jag ta vaccin mot TBE?

Du bör vaccinera dig mot TBE om du bor eller vistas mycket i ett riskområde eller är mycket ute i naturen. Barn kan bli vaccinerade mot TBE från ett års ålder. Vaccinera dig helst i god tid innan fästingsäsongen - men det är aldrig för sent att börja! Säsongen för fästingar varar från tidigast mars till senast november, men de flesta blir smittade av TBE under sommaren.

Fördelarna med TBE-vaccination

Vaccination mot TBE ger ett mycket effektivt skydd mot sjukdomen. Efter att ha fått det rekommenderade antalet doser är skyddet cirka 90-95 procent. Det är viktigt att följa det rekommenderade vaccinationsprogrammet för att uppnå och bibehålla ett högt skydd - glöm inte bort dina påfyllnadsdoser!

TBE och resor

Om du planerar att resa till ett land där TBE är vanligt, kan det vara en bra idé att vaccinera dig. TBE förekommer i många länder i Europa och Asien, inklusive populära semesterdestinationer som Tyskland, Österrike och Schweiz. Om du planerar att vara mycket ute i naturen under din resa är det särskilt viktigt att överväga TBE-vaccination.

Dosintervall och vaccinationsprogram för TBE

Första gången du vaccinerar dig mot TBE

Du som inte har vaccinerat dig mot TBE förut börjar med tre eller fyra doser under det första året. Hur många doser du ska börja med beror på följande:

 • Om du är äldre eller yngre än femtio år.
 • Om du har nedsatt immunförsvar på grund av någon sjukdom eller behandling.
 • Kontakta vår sjuksköterska för mer information. Telefonnummer 020- 247 112, Knappval 1

Du som är yngre än 50 år

Du får vanligtvis tre doser under det första året. För att få ett bra skydd rekommenderas att du vaccineras enligt följande schema:

 • Första dosen.
 • Andra dosen, en till tre månader efter första dosen.
 • Tredje dosen, fem till tolv månader efter andra dosen.

Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet mot TBE.

Du som har fyllt 50 år

Du får vanligtvis tre doser det första året. Så här brukar vaccinationsschemat se ut:

 • Andra dosen, en till tre månader efter första dosen.
 • Tredje dosen, fem till tolv månader efter den tredje dosen.

Du rekommenderas därefter att ta en påfyllnadsdos vart tredje år för att behålla skyddet mot TBE.

Andra vaccinationer och tjänster vi erbjuder

Vi erbjuder även andra vaccinationer och tjänster, såsom grundskyddsvaccin mot difteri, stelkramp och polio, hepatitvaccin, bältrosvaccin, blodtryckskontroller och hälsokontroller. Genom att kombinera TBE-vaccinationen med andra viktiga vaccin och tjänster kan du skydda din hälsa på ett heltäckande sätt.

Bältrosvaccin

Bältros är en smärtsam hudinfektion som orsakas av samma virus som vattkoppor. Vaccin mot bältros kan hjälpa till att minska risken för att utveckla sjukdomen och dess komplikationer, särskilt hos äldre personer. Läs mer om bältros-vaccin här.

Grundskyddsvaccin mot difteri, kikhosta stelkramp och polio

Grundskyddsvaccinet skyddar mot difteri, kikhosta, stelkramp och polio – fyra allvarliga sjukdomar som kan förebyggas med vaccin. Det är viktigt att hålla sitt grundskydd uppdaterat genom att följa det rekommenderade vaccinationsprogrammet. Läs mer om grundskyddsvaccin här.

Hepatitvaccin

Hepatitvaccin skyddar mot hepatit A och B, två smittsamma leversjukdomar som sprids genom förorenat vatten och mat eller genom blod och kroppsvätskor. Om du reser till länder där hepatit A eller B är vanligt förekommande, bör du överväga att vaccinera dig. Läs mer om hepatitvaccin här.

Blodtryckskontroller

Regelbundna blodtryckskontroller är viktiga för att upptäcka och förebygga högt blodtryck, en vanlig och potentiellt farlig hälsotillstånd. Vi erbjuder blodtryckskontroller på våra kliniker och i vår MACC-bil. Läs mer om blodtryckskontroller här.

Biverkningar?

Den vanligaste biverkningen är att du kan bli lite röd och svullen på stället där du fick sprutan. Det kan kännas lite ömt. Barn kan få feber. En del personer kan få fler biverkningar, som till exempel:

 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Trötthet
 • Muskel- och ledvärk
 • Besvären brukar gå över inom några dagar.
Skärgård på västkusten

TBE-vaccination på våra kliniker och i vår
MACC-bil

Vi erbjuder vaccination mot TBE på alla våra kliniker och i vår MACC-bil. Klicka på knappen nedan för att se våra öppettider för drop-in eller tidsbokning.

Gula blommor och högt gräs på ett fält

Health & Care

Covid 19-Provtagning

Covid 19-Vaccinering

MACC People