Skydda dig mot RS-virus – viktig information om vaccination och förebyggande åtgärder

RS-virus (Respiratoriskt syncytialvirus) är en mycket smittsam luftvägsinfektion som kan orsaka allvarliga komplikationer, särskilt hos spädbarn, äldre och personer med underliggande sjukdomar. Viruset kan leda till svår lunginflammation och andningssvårigheter.

Vem bör överväga RS-vaccination?

Vaccination mot RS-virus rekommenderas för personer över 75 år, personer över 60 år med underliggande sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes samt gravida mellan vecka 24 och 36 för att skydda det nyfödda barnet.

En kvinna snyter sig

Kampanjer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få en rabattkod som ger dig 10 % rabatt på ordinarie pris på valfri tjänst vid ett tillfälle.

Vaccination för gravida

För närvarande finns inget godkänt vaccin mot RS-virus för barn. Gravida mellan graviditetsvecka 24 och 36 kan dock vaccinera sig mot RS-virus för att skydda sitt nyfödda barn under de första sex månaderna. Observera att denna vaccination inte ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

Hur sprids RS-virus och hur kan jag skydda mig?

RS-virus sprids genom droppsmitta när en smittad person hostar, nyser eller andas ut. Det kan också överföras via händer och ytor som bär viruset.

Förebyggande åtgärder:

  • God handhygien: Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten eller använd handdesinfektion.
  • Undvik nära kontakt med sjuka personer: Håll avstånd till personer som visar symtom på luftvägsinfektion.
  • Rengör ytor regelbundet: Desinficera ytor som ofta vidrörs, såsom dörrhandtag och ljusknappar.

Vanliga frågor (FAQ)

Hur går vaccinationen till?

Vaccinet ges som en injektion i överarmen. Vaccinet ger mycket bra skydd men då det är ett nytt vaccin vet man ännu inte om och när en eventuell påfyllnadsdos behövs.

Vilka biverkningar kan förekomma?

Vanliga biverkningar inkluderar ömhet och svullnad vid injektionsstället, lätt feber, diarré eller kräkningar. Dessa besvär är oftast lindriga och går över inom ett till två dygn.

När är det olämpligt att vaccinera sig?

Du bör undvika vaccination om du har feber eller känner dig sjuk. Vänta tills du mår bra igen. Om du tidigare har fått en allvarlig reaktion på en vaccination eller har en känd allergi mot någon komponent i vaccinet, konsultera en läkare innan du vaccinerar dig.

Säkerställ din hälsa genom våra andra tjänster

Vi erbjuder även grundskyddsvaccin mot difteri, stelkramp och polio, TBE-vaccin samt bältrosvaccin för att säkerställa att du är skyddad mot en rad sjukdomar och att du håller dig frisk.

Gula blommor på ett fält