Skydda dig mot pneumokocker – vaccination för att förebygga allvarliga infektioner

Vad är pneumokocker?

Pneumokocker är bakterier som främst finns i näsan och svalget. De kan orsaka flera olika sjukdomar hos både barn och vuxna, såsom lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation och hjärnhinneinflammation. Personer i alla åldrar kan få infektioner med pneumokocker, men infektionerna är vanligast hos barn under två år och personer över 65 år.

Vem bör vaccinera sig?

Vaccination mot pneumokocker ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Risken för allvarlig sjukdom ökar med åldern, därför rekommenderas vaccination från 65 års ålder. Rekommendationen omfattar även dig med kroniska hjärt-, lung-, lever- eller njursjukdomar, diabetes, nedsatt immunförsvar, bristande mjältfunktion eller dig som saknar mjälte, samt personer med cochleaimplantat. Därutöver rekommenderas även rökare och personer med alkoholmissbruk vaccination.

Pneumokocker

Priser

Vaccineringen är kostnadsfri för dig som är 75 år och äldre och bor i Västra Götaland, för övriga är priset 470 kr

Kampanjer

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få en rabattkod som ger dig 10 % rabatt på ordinarie pris på valfri tjänst vid ett tillfälle.

Varför är vaccination mot pneumokocker viktig?

Vaccination mot pneumokocker minskar risken för allvarliga infektioner som kan leda till sjukhusvistelse eller i värsta fall dödsfall. Genom att vaccinera dig skyddar du inte bara dig själv utan bidrar också till att minska spridningen av bakterierna i samhället.

Vaccinationsschema

Vi vaccinerar främst med Pneumovax som är ett polysackaridvaccin. Skyddet bedöms avta efter ca 3-5 år och påfyllnadsdos rekommenderas därför vart femte år.

Vanliga frågor (FAQ)

Hur effektivt är pneumokockvaccinet?

Konjugatvacciner har visats skydda mot cirka 90 procent av de invasiva infektioner som orsakas av de pneumokocktyper som ingår i vaccinet. Vaccinerna ger också ett visst skydd mot öron-, bihåle- och lunginflammation.

Vilka biverkningar kan förekomma?

Vanliga biverkningar inkluderar rodnad, svullnad och ömhet vid injektionsstället. Du kan också känna dig trött och få mindre matlust. Dessa besvär är oftast milda och går över inom några dagar.

Kan jag vaccinera mig om jag redan haft en pneumokockinfektion?

Ja, även om du har haft en pneumokockinfektion tidigare kan vaccinet skydda dig mot andra typer av pneumokocker som du inte har utsatts för. Det är därför fortfarande fördelaktigt att vaccinera sig.

När är det olämpligt att vaccinera sig?

Du bör undvika vaccination om du har feber eller känner dig sjuk. Vänta tills du mår bra igen. Om du tidigare har fått en allvarlig reaktion på en vaccination eller har en känd allergi mot någon komponent i vaccinet, konsultera en läkare innan du vaccinerar dig.

Säkerställ din hälsa genom våra andra tjänster

Vi erbjuder även grundskyddsvaccin mot difteri, stelkramp och polio, TBE-vaccin samt bältrosvaccin för att säkerställa att du är skyddad mot en rad sjukdomar och att du håller dig frisk.

Gula blommor på ett fält