FAQ

Vanliga frågor

Erbjuder ni drop-in-tider för vaccinering?

Det gör vi absolut! Det kan dock ibland medföra väntetid, särskilt under tiden för säsongsvaccineringar (november-december och april-juni). Under dessa perioder rekommenderar vi i första hand att boka en tid - men skulle det inte passa eller du har vägarna förbi är du alltid välkommen på drop-in!

Vad är de nya rekommendationerna för covidvaccinering och vad gäller för mig som är 65 år och äldre?

Enkelt uttryckt finns en dos tillgänglig för alla över 18 år nu i höst - och är du över 65 år eller riskgrupp är du särskilt rekommenderad en dos. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och på denna länk kan du läsa vad som gäller för olika åldersgrupper och hur lång tid det ska ha gått sedan din senaste dos: Läs mer

Vilken ålder räknas som en vuxendos och när får man skydd för hepatit A och B?

Vi använder Twinrix, hepatitvaccin. Vuxendos ges från 16 års ålder och för att du ska erhålla ett skydd inför en resa så måste du ta minst två doser av vaccinet, och det ska gärna gå fyra veckor mellan doserna. Den tredje dosen tar du sedan 5-12 månader efter den andra. Om man har tidsbrist kan i vissa fall ett snabbschema som omfattar fyra doser användas.

Vad gälller för vaccinet Boostrix Polio?

Boostrix Polio skyddar mot kikhosta, difteri, stelkramp och polio. Vaccinet ges i en dos som ger ett 20 år långt skydd, därefter behöver det fyllas på. För polio får du ett livslångt skydd efter fem doser, inklusive de fyra som ingår i barnvaccinationsprogrammet.

Jag behöver ett intyg om covidvaccinering, kan jag få ut ett hos er?

Ifall du har vaccinerats mot covid hos oss har du möjligheten att ta ut ett covidintyg till ett självkostnadspris på 395 kr. EU‑förordningen om utfärdande av covidbevis upphörde att gälla den 1 juli 2023.

Utför ni PCR-test och i vilka städer?

Ja vi utför PCR-test, framförallt på vår mottagning på Jägersro i Malmö - behöver ni behöva boka en tid för provtagning ring till oss så kan vi hjälpa er på bästa möjliga sätt. Du når oss på 020–24 7 112

Vilka vaccin och tillverkare använder ni?

  • Covidvaccin - Comirnaty Omicron XBB.1.5 från Pfizer/Biontech, årets uppdaterade
  • Bältrosvaccin - Shingrix från GSK (Glaxosmithkline)
  • Influensavaccinet - Fluarix Tetra från GSK (Glaxosmithkline), årets uppdaterade
  • TBE Barn - FSME Junior från Pfizer
  • TBE Vuxen - FSME Pfizer samt Encepur från Bavarian Nordic
  • Hepatit A och B - Twinrix från GSK (Glaxosmithkline)
  • Påfyllnad grundskydd - Boostrix från GSK (Glaxosmithkline)
  • Vattkoppor - Varilrix från GSK (Glaxosmithkline)

Kan man kombinera olika vaccin?

Ja, det går bra att kombinera två vaccin i de allra flesta fall. Undantaget är levande vaccin vilket i dagsläget enbart innefattar vaccinet mot vattkoppor. Du behöver inte boka tid för båda, det räcker att boka en tid och informera på plats om vilka vaccin du önskar.

Health & Care

Covid 19-Provtagning

Covid 19-Vaccinering

MACC People